Waarom u de dakgoot moet schoonmaken

door | mei 5, 2018 | Blogberichten, Dakgoot | 6 reacties

Wat moet u weten over dakgoten

 

Het wordt vaak onderschat, maar het is belangrijk dat u de dakgoot van uw huis of bedrijfspand tijdig schoonmaakt. Door regelmatig onderhoud te plegen aan uw dakgoten voorkomt u op termijn ernstige schade en hoge reparatiekosten. Tevens kunt u hiermee ook ongedierte op afstand houden.

Maar waarom is de dakgoot onmisbaar voor uw woning of pand en hoe kunt u zelf de dakgoot schoonmaken? In dit artikel vertellen wij u onze ervaringen en delen wij u tips en tricks over het goed onderhouden en schoonmaken van uw dakgoten.

 

Het nut van de dakgoot

 

Dakgoten zijn goede opvangplaatsen voor bladeren die loskomen door klimaat –en weersveranderingen. Echter zijn het niet alleen bladeren die in de goot gaan zitten. Het is bij daken met een val, zoals bij Italiaanse daken, bijna vanzelfsprekend dat alles dat op het dak terecht komt ook in de dakgoot belandt. Denk daarbij aan de rommel die vogels of vleermuizen regelmatig laten vallen op uw dak. Ook zien we in het voorjaar dat vogels vaak op de daken of net onder de dakpannen nestjes gaan bouwen.

Door de dakgoot regelmatig schoon te maken voorkomt u dat niet alleen de dakgoot verstopt raakt, maar ook de afvoer. Een verstopte afvoer kan uiteindelijk leiden tot overstromingen uit de dakgoot. Vies en drekkerige rommel druipt dan langs de muren van uw woning. Er ontstaan lekkages door verrotte plekken waar het water langdurig blijft zitten. Op termijn zal er ook schimmelvorming, larve –en ongedierte kweking optreden.

 

Waarvoor zijn dakgoten belangrijk?

 

Het doel van een dakgoot is simpelweg het afvoeren van (regen)water. Wanneer de dakgoot verstopt is, kan deze het water niet doorgeleiden naar de regenpijpen voor verdere afvoer. Kan het water niet naar behoren worden afgevoerd dan zijn de eerder aangehaalde gevaarlijke en ongezonde situaties het gevolg. Bij een niet tijdige ingreep, kan het zelfs leiden tot ernstige schade aan uw huis en fundering.

 

Schone dakgoten voorkomt ongedierte

 

Door uw dakgoot goed te onderhouden voorkomt u dat ongedierte zich gaat nestelen bij uw woning. Voornamelijk bij een lekkage van bijvoorbeeld de dakgoot hoopt zich bladeren en viezigheid op. Deze begint vooral met warm weer gauw te stinken en te verschimmelen. Bepaalde ongedierte zoals vliegen en insecten komen hier op af. Doordat uw lekkende of verstopte dakgoot veel ongedierte trekt, zullen ook plaagdieren hierop af komen.

 

Deze plaagdieren zoals marters, vogels en ratten kunnen vervolgens grote schade aanrichten. De plaagdieren veroorzaken schade en stank door onder meer hun knagen, wroeten, urine, ontlasting en resten van prooidieren. Ook zorgt het geluid van deze dieren voor stress of slapeloze nachten. Zodra deze plaagdieren eenmaal in of bij uw woning zijn, zijn ze nauwelijks meer te bestrijden.

Het goed onderhouden en schoonmaken van dakgoten is dus van wezenlijk belang om ongedierte op afstand te houden

 

 

Hoe kunt u zelf uw dakgoot schoonmaken?

 

wsk-diensten-dakgoten-legenGaat het eenvoudig om het opruimen van bladeren of het verwijderen van achtergebleven vuil en troep? Dan kunt u de dakgoot vaak zelf wel reinigen. Gebruik daarbij een paar handschoenen, een handstoffer en een vuilblad. Een neusbeschermer kan ook geen kwaad, want u weet nooit wat er ingeademd wordt!

Het achtergebleven “klein” vuil spoelt u weg met de tuinslang. De plekken waar het vuil nat was en nu weer is opgedroogd moet u even goed borstelen en wegspoelen. Hierdoor neemt u ook de laatste restjes vuil weg.

 

 

Hoe vaak kunt u de dakgoot laten reinigen?

 

Als u weet waarop u moet letten, dan kunt u zelf uw dakgoot schoonmaken. Dit gebeurt vaak minimaal twee keer per jaar, maar kan evengoed oplopen tot vier keer of meer. Alles hangt af van het volume aan afval dat steeds in de goten blijft zitten.

Ervaart u dat de dakgoot reiniging niet lukt of ervaart u obstakels? Dan kunt u beter de dakgoot laten reinigen door een loodgieter expert. Deze heeft de juiste gereedschappen en middelen voor de taak en kan, indien vereist, meteen een dakgoot reparatie uitvoeren. De loodgieter kan u ook meteen vertellen als reparatie nog zal helpen of als u de goot in zijn geheel moet vervangen. Voor een dakgoot reparatie wordt gebruik gemaakt van reparatietape bij gaatjes of soldeernaden scheurtjes.

 

We hopen dat u met onze tips uw dakgoot in de toekomst beter kunt schoonhouden. Mocht u nog vragen hebben of interesse in onze dakgoot legen en schoonmaken dienst, dan horen wij graag van u.

 

6 Reacties

 1. Vincent Rondwijk

  Wij hebben ook steeds vaker last van overmatig vuil in onze dakgoot. Dit komt doordat mijn buren veel hoge bomen hebben en het blad hiervan in onze goot terecht komt. Ik ga mijn goot vanaf nu wat vaker schoonmaken om verstoppingen te voorkomen!

  Antwoord
 2. Ivan

  Wij huren een vrijstaand huis in een bosrijke omgeving en we waren door de huisbaas gewaarschuwd. Reinigen van de goten is tweemaal jaarlijks vaste prik. Met een ladder kan ik er gelukkig goed bij. Het is wel handig om met z’n tweeën of drieën te zijn: één op de ladder en één of twee op de grond en om de tuinslang aan te geven.

  Antwoord
 3. Sarah de Leeuw

  Het eerste plaatje laat meteen goed zien waarom je je dakgoot moet schoonmaken. Mijn buren hebben hun dakgoot een lange tijd verwaarloosd, waardoor we inderdaad last kregen van ongedierte. Gelukkig laten ze nu de boel regelmatig reinigen.

  Antwoord
  • WSK-Oudeschoot

   Goedemorgen Sarah,

   Dat is inderdaad heel vervelend maar wat fijn dat dit nu is opgelost!

   Vaak vergeten mensen de dakgoot schoon te maken met stank en ongedierte als gevolg. Hopelijk houden de buren het nu goed schoon.

   Bedankt voor het reageren en nog een mooie dag!

   WSK- Oudeschoot

   Antwoord
 4. Gerda

  Hallo,

  Bedankt voor de tips. Zelf heb ik al een poos last van matters.

  Ik ga kijken of dit te maken heeft met ongedierte bij de dakgoot.

  Gerda

  Antwoord
 5. Lidia

  Very good post! We will be linking to this great content on our site.
  Keep up the good writing.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wat doet een interieurverzorgster?

Wat doet een interieurverzorgster?

  Als schoonmaak en klusbedrijf merken wij dat niet elke klant op de hoogte is van de mogelijkheden en werkzaamheden van onze interieurverzorgsters. In dit artikel leggen wij u uit wat een interieurverzorgster precies doet en wat zij voor u kan betekenen.   ...

Lees meer
Hoe vaak heb ik een glazenwasser nodig?

Hoe vaak heb ik een glazenwasser nodig?

Hoe vaak heb ik een glazenwasser nodig?   De vraag: hoe vaak heb ik een glazenwasser nodig, is moeilijk te beantwoorden. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Bent u bijvoorbeeld eigenaar van een winkelpand, dan wilt u dat uw ramen er altijd 100%...

Lees meer
Wat is het uurtarief van een glazenwasser?

Wat is het uurtarief van een glazenwasser?

    Wat is het uurtarief dat u mag verwachten voor een glazenwasser? Dat is lastig vast te stellen. Het tarief is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, maar uiteindelijk is de glazenwasser vrij om zijn eigen tarief te hanteren.  Over het algemeen zit...

Lees meer